BORRELPRAAT

Hans Brouwer

Rijkswaterstaat:

“De Rivierendag is vooral een sociaal gebeuren, het is leuk om weer een aantal mensen te zien. Het theater was grappig en herkenbaar. Natuurlijk was het sterk overtrokken, maar daar leer je ook weer van. Ik doe al 30 jaar participatieprocessen en zie hoe ingewikkeld is. Burgers hebben aan bepaalde dingen weinig boodschap. Waarom moet ik nou weer komen opdraven, ik heb dit toch al gezegd? Dat blijft een spanning. Je moet het goed uitleggen. En je moet niet alleen zenden. Alles begint met een vraag.”

Art Schenk

Gemeente Zevenaar

“Ik vond het improvisatietheater heel verrassend. Op 12 december organiseren wij zelf een informatiebijeenkomst voor inwoners; met dat oog heb ik naar het toneel gekeken. Wat moet je doen en wat moet je niet doen? Hoe neem je op de goede manier mensen mee? Wat ik vooral meeneem: ga bij jezelf te rade wat mensen drijft, verdiep je in hun belangen. En geef ze de kans hun input en zorgen te geven.”

Carel Bolt

Provincie Gelderland

“In het rollenspel ging het over 'Hans' van de provincie, nou ik ben zo'n Hans. Het was heel herkenbaar: hoe ga je met burgers om, met verschillende belangen? Je moet actief luisteren, je inbeelden in de belangen van mensen en kijken waar ze wat te winnen hebben. En ja, dat blijft ingewikkeld; de acteurs konden lekker hun gang gaan voordat werd ingegrepen. Je zag iedereen hersenskraken.”

Karin Stone

Rijkswaterstaat

“Ik vond het wel verfrissend, zo’n andere insteek met acteurs op een podium. Bij een debat worden antwoorden toch vaak van tevoren bedacht. Hier was dat niet. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”